Mite nedir? - 5K MEDİKAL
Ürün Kategorileri
Tavsiye Ürünler

Burhaniye Kiralık Tekerlekli Sandalye

Mite nedir?

Sağlıklı uyku uyumak ve düzgün nefes almak yaşamanın en temel gereksinimlerindendir. Cilt kaşıntısı, nefes almada güçlük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi rahatsızlıklarla uykunun bölünmesi hayat kalitesini düşüren etkenlerdir. Peki bu gibi rahatsızlıkların başlıca sebebi ne olabilir?
 
İnsanlarda günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan nefes daralması, burun tıkanıklığı, göz sulanması, ciltte kaşıntı ya da hapşırık gibi şikayetler, insanların mite’lara olan alerjisinden kaynaklanabilmektedir.
 
Mite Nedir?
 
Mite adı verilen akarlar; gözle görülemeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0,1 – 0,5 mm çapında, bir kum tanesinden daha küçük boyutlardaki canlılardır. 20-30°C sıcaklıkta, 60-70 oranında nem içeren ortamlar yaşamaları için en ideal ortamlardır. Mite’lar sıcak ve nemli ortamları severler ve insanlardan dökülen ölü deri hücreleri, saç, kıl, kepek ve diğer organik maddelerden beslenirler.
 
İnsanlarda çoğu zaman alerjik reaksiyona ve çeşitli rahatsızlıklara neden olan başlıca mite’lar şöyledir:
 
Isıran mite’lar
Skabi tipi (uyuz hastalığına neden olan) mite’lar
Toz akarları
Miteların Sebep Olduğu Rahatsızlıklar Nelerdir?
 
İnsan nüfusunun 10’unun ve alerjik insanların neredeyse 80’inin, mite’lara ve bunlardan çıkan atıklara alerjisi vardır. Mite’ların ve bunların dışkılarının, döküntülerinin solunması birçok insanda astım, burun mukozasında enflamasyon gibi alerjik reaksiyonlara neden olur. İnsanlarda; mite’lara ve yarattıkları atıklara maruz kalma derecesine göre gözlerde kaşıntı ya da astım atakları gibi etkiler görülebilir.
 
Mite’ların insanlar üzerinde yarattığı başlıca rahatsız edici alerjik etkiler şöyledir:
 
Kronik rinit: Burun akması, hapşırma şikâyetleri
Atopik dermatit sendromu (egzema): Özellikle eklem bölgelerinde ciltte kızarıklık, kaşıntı şikâyetleri
Allerjik astım: Allerjenlerin sebep olduğu nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme
 
 
 
 
Mite’lar Nerede Bulunur?
 
Yataklar mite’lar için mükemmel bir ortamdır. Mite’lar çarşafların arasına gizlenir ve ölü deri hücreleri ile beslenirler. Bununla birlikte mobilyalarda, yastıklarda ve halılarda yaşarlar. Ölü deri, kepek gibi insanların organik döküntüleri ile beslenirler. Özellikle yıkanamayan ve nadiren temizlenen koltuk döşemeleri, halılar, yer döşemeleri gibi alanlar mite’ların yaşaması için oldukça elverişli alanlardır.
 
Otellerdeki yataklar, çarşaflar, yastıklar ve yastık kılıfları, yatak örtüleri, odalarda ve ortak alanlarda bulunan halılar, koltuk ve yer döşemeleri mite’ların üremesi ve yaşaması için en elverişli ortamlardır.
 
Rakamlarla Mite
 
Mite’ların yaşamımızda kapladığı yeri ve büyüklüğünü daha iyi anlayabilmek için mite’lar ile ilgili ramaklara biraz daha dikkatli bakmak gerekir.
 
İnsanlar bir yılda ortalama 3,6 kg civarında deri dökerler ve bu deri döküntüleri milyonlarca mite için mükemmel bir yiyecek kaynağıdır.
Ortalama bir yatak 100.000 ile 2.000.000 arasında mite barındırabilir.
Bir gram (yaklaşık yarım çay bardağı) toz, 1.000 kadar mite ve bu mite’ların ürettiği 250.000 kadar dışkı pisliği içerir.
Halının 1 metre karesinde yaklaşık 100.000 kadar mite yaşıyor olabilir.
Yaşına göre yatağınız bir milyon ile 10 milyon arasında mite’a ev sahipliği yapıyor olabilir.
Bir mite ortalama 80 günlük yaşam döngüsü boyunca 1.000 kadar alerjen atık partikülü üretebilir.
Ortalama bir yatağın ağırlığı ilk alındıktan 10 yıl sonra mite’ların üzerinde birikmesi nedeniyle iki katına çıkar
Bir yastığın ağırlığı, bir yılın ardından üzerinde biriken mite’lar nedeniyle 10 oranında artar.
Tek bir mite günde 20 adet dışkı üretir ve her bir dışkıda insanlarda alerjiye neden olan bir protein yer alır.
Yatak örtüsünde 100.000 ile 10 milyon arasında mite bulunabilir.
2 senelik kuş tüyü ve sentetik yastıklardaki mite miktarı ortalama bir şekilde kullanılan diş fırçasının üzerinde bulunan mantar miktarından daha fazladır.
Mite’lardan Kurtulmanın ve Korunmanın Yolları
 
Mite’lara bağlı alerji, bilimsel olarak kanıtlanmış çevresel kontroller ile önlenebilir. Mite’lardan kurtulmanın ve korunmanın birçok yolu vardır.
 
Mite’ları yok etmenin başlıca yolları şöyledir:
 
Yüksek vakumlamak kapasitesine sahip bir süpürge ile tüm mobilyaların süpürülmesi, mümkünse HEPA filtreli makinelerin kullanılması
Yatak çarşaflarının ve şiltelerin 60 derecede yıkanması
Antialerjik yatak ya da yastık kılıflarının kullanılması
Ortamın düzenli olarak havalandırılması ve ortamın neminin düşürülmesi
Halı ve döşemelerin etkili şekilde temizlenmesi
Etkili bir mite öldürücü ürününün kullanılması
Çalışma Alanlarında Riskin Boyutu Nedir?
 
Otel ve ofis gibi alanlarda bulunan insan sayısı ve sirkülasyonu, evdekinden daha fazla olduğundan, bu gibi alanlarda yer alan yatak, döşeme ve halı gibi noktalarda mite popülasyonu daha yüksektir. Buna bağlı olarak otel ve ofis gibi ortamlarda insanlar üzerinde alerjik etkilerin görülme riski, evdekine oranla daha fazladır.
 
Otellerde müşteri memnuniyetinin en temel faktörü, odaların temizliğidir. Bununla birlikte rahat ve deliksiz bir uyku, müşteri memnuniyetini 100 olumlu etkiler. Özellikle alerjik bünyeye sahip otel misafirlerinin konaklama sırasında nefes almada güçlük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ciltte kaşıntı gibi şikayetlerle rahatsızlanması, hiçbir otel çalışanının istemeyeceği ve kaçınacağı bir durumdur. Bu gibi durumların yaşanmaması için özellikle otellerde yataklar, halılar, koltuk ve yer döşemesi gibi alanların periyodik olarak mite’ları öldüren ve mite’ların üremesini engelleyen bir ürünle muamele edilmesi gerekmektedir.
 
İşletmelere ev dışı tüketim alanında çözümler sunan Eczacıbaşı Profesyonel’in ürünü Maratem Anti-Mite, mite’ların sebep olduğu alerjik şikâyetlerin ve buna bağlı astım riskinin elimine edilmesine yardımcı olur, uzun süre koruma sağlar. Maratem Anti-Mite; yatak, halı, kilim, koltuk, perde, araba koltuğu, pelüş gibi yüzeylerde kullanılabilir. Maratem Anti-Mite kokusuzdur ve leke bırakmaz.
 
Maratem Anti-mite kauçuk benzeri bir maddeden yapılmış katı bir çekirdeğe sahip nanokapsüler etken madde akarisit ile doldurulmuştur. Etken madde, katı çekirdekten kontrollü ve belirli bir oranda salınarak 3 ay boyunca mite’lara karşı koruma sağlar.

2024 © Copyright www.medikalim.net - Tüm hakları saklıdır. Hiçbir bilgi izin almaksızın kopyalanamaz ve herhangibir yerde kullanılamaz